Zazwyczaj ryby podaję pieczone, ale dzisiaj wyjątkowo miałam ochotę na smażonego łososia. Przyprawiony orientalnymi przyprawami, z cytrynowym jogurtowym sosem idealnie się skomponował z pieczonymi ziemniakami i surówką, która już nie pierwszy raz gości na naszym stole (Klik),
Co będzie potrzebne (na 3 porcje):
- Filet z łososia (ok 500 g)
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- Skórka starta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżej kolendry
- Oliwa
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Łososia pokroić na 3 porcje. Wymieszać suche przyprawy i natrzeć rybę z każdej strony z odrobiną oliwy. Rozgrzać oliwę na dużej patelni i smażyć filety po ok 5 minut z każdej strony.
Gdy ryba się smaży przygotować sos. Wymieszać jogurt ze skórką i sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą kolendrą oraz solą i pieprzem do smaku.
Usmażone filety polać sosem. Podawać na przykład z upieczonymi ćwiartkami ziemniaków lub ulubioną kaszą. Świetnie pasuje marokańska surówka z marchewki.

Skomentuj