Zazwyczaj ryby podaję pieczone, ale dzisiaj wyjątkowo miałam ochotę na smażonego łososia. Przyprawiony orientalnymi przyprawami, z cytrynowym jogurtowym sosem idealnie się skomponował z pieczonymi ziemniakami i surówką, która już nie pierwszy raz gości na naszym stole (Klik),

Co będzie potrzebne (na 3 porcje):

  • Filet z łososia (ok 500 g)
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • Skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Łososia pokroić na 3 porcje. Wymieszać suche przyprawy i natrzeć rybę z każdej strony z odrobiną oliwy. Rozgrzać oliwę na dużej patelni i smażyć filety po ok 5 minut z każdej strony.

Gdy ryba się smaży przygotować sos. Wymieszać jogurt ze skórką i sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą kolendrą oraz solą i pieprzem do smaku.

Usmażone filety polać sosem. Podawać na przykład z upieczonymi ćwiartkami ziemniaków lub ulubioną kaszą. Świetnie pasuje marokańska surówka z marchewki.