Oryginalna wersja klasycznej surówki z marchewki, która często gości na polskich stołach. Dzięki aromatycznemu kuminowi surówka zyskuje orientalny smak, ale będzie pasować też do tradycyjnych potraw. Zamiast świeżej kolendry można użyć mięty.

Co będzie potrzebne :

– 3 średniej wielkości marchewki
– pomarańcza
– pół łyżeczki kuminu (nasiona lub mielony)
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– łyżka oleju sezamowego
– łyżeczka miodu
– garść rodzynek
– pół pęczka świeżej kolendry lub mięty

Wykonanie:

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Pomarańczę wyfiletować (jak to zrobić możecie zobaczyć np. tu), wycięte cząstki pokroić na mniejsze kawałki, a z pozostałego środka wycisnąć sok do miseczki.
Do soku dodać olej i resztę przypraw. Jeśli używacie kuminu w ziarnach należy je najpierw krótko podprażyć na suchej patelni a potem utłuc w moździerzu. Wymieszać marchewkę z pokrojoną pomarańczą i rodzynkami, polać dressingiem i posypać posiekaną kolendrą.