Sycący posiłek, pełen zdrowia i do tego do przygotowania w ciągu 40 minut. Gęsty i aromatyczny gulasz można zrobić też z innych grzybów, np.pieczarek lub ulubionych leśnych.
Co będzie potrzebne (na 3 porcje):
- 2 bataty
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki mleka (może być roślinne)
- 2 szalotki
- Boczniaki (ok 250-300 g)
- 2/3 szklanki soczewicy (użyłam czerwonej ale może być też zielona)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Szalotki z grubsza posiekać. Grzyby pokroić na plastry. W garnku z grubym dnem rozgrzać 1.5 łyżki oliwy, na niedużym ogniu zeszklić szalotkę, mieszając od czasu do czasu. Dodać przyprawy, smażyć ok 1 minutę i dodać pokrojone grzyby. Zwiększyć moc palnika i smażyć ok 5 minut, pamiętając o mieszaniu.
Dodać soczewicę i 2 szklanki bulionu. Doprowadzić do wrzenia, obniżyć moc palnika i gotować na niedużym ogniu ok 20 minut, dodając w razie potrzeby więcej bulionu jeśli soczewica wchłonie zbyt szybko płyn.
W tym czasie obrać bataty, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku (ok 12-15 minut). Odcedzić, zostawić do odparowania na kuchence. Dodać resztę oliwy i mleko, utłuc na gładkie puree.
Do gulaszu dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Na talerz nałożyć puree z batatów a na wierzch gulasz warzywny. Posypać ulubionymi ziołami (u mnie kolendra).

Skomentuj