Sycący posiłek, pełen zdrowia i do tego do przygotowania w ciągu 40 minut. Gęsty i aromatyczny gulasz można zrobić też z innych grzybów, np.pieczarek lub ulubionych leśnych.

Co będzie potrzebne (na 3 porcje):

  • 2 bataty
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mleka (może być roślinne)
  • 2 szalotki
  • Boczniaki (ok 250-300 g)
  • 2/3 szklanki soczewicy (użyłam czerwonej ale może być też zielona)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Szalotki z grubsza posiekać. Grzyby pokroić na plastry. W garnku z grubym dnem rozgrzać 1.5 łyżki oliwy, na niedużym ogniu zeszklić szalotkę, mieszając od czasu do czasu. Dodać przyprawy, smażyć ok 1 minutę i dodać pokrojone grzyby. Zwiększyć moc palnika i smażyć ok 5 minut, pamiętając o mieszaniu.

Dodać soczewicę i 2 szklanki bulionu. Doprowadzić do wrzenia, obniżyć moc palnika i gotować na niedużym ogniu ok 20 minut, dodając w razie potrzeby więcej bulionu jeśli soczewica wchłonie zbyt szybko płyn.

W tym czasie obrać bataty, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku (ok 12-15 minut). Odcedzić, zostawić do odparowania na kuchence. Dodać resztę oliwy i mleko, utłuc na gładkie puree.

Do gulaszu dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Na talerz nałożyć puree z batatów a na wierzch gulasz warzywny. Posypać ulubionymi ziołami (u mnie kolendra).