Sycąca sałatka na bazie mojego ulubionego kuskusu – izraelskiego zwanego też perłowym. Do tego pieczona dynia z odrobiną orientalnych przypraw i kremowy dressing z masłem orzechowym. Dodatek słonej fety oraz słodkich ziarenek granatu uzupełnia wszystkie smaki.
Co będzie potrzebne (na 2 porcje):
- 100 g kuskusu izraelskiego (można zastąpić zwykłym)
- 200 g dyni pokrojonej w 2 cm kostkę
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 20 g fety
- 6 łyżek ziarenek granata
- Garść kiełków lub młodych listków
- 1 czubata łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka oleju lnianego (lub innego o delikatnym smaku) + trochę do skropienia dyni
- 1 łyżka gorącej wody
Dynię przyprawić kuminem i cynamonem, ułożyć na papierze do pieczenia, skropić olejem i piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, mieszając od czasu do czasu.
Kuskus ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok 15 minut). Jeśli używacie zwykłego kuskusu wystarczy go zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut.
Wymieszać składniki dressingu: masło orzechowe, sok z cytryny, syrop klonowy, olej i łyżkę gorącej wody. Najlepiej zrobić to w małym słoiku energicznie nim potrząsając. Jeśli sos będzie zbyt gesty dodać więcej wody.
Do miski nałożyć kuskus, pieczoną dynię, kiełki, pokruszoną fetę i ziarenka granatu. Polać dressingiem.

Skomentuj