Buraki i kozi ser to ponadczasowe połączenie. Sprawdza się w zupach, przekąskach i daniach głównych. Tym razem wykorzystałam do zrobienia ciepłej kolacji – prostej odwróconej tarty na bazie gotowego ciasta francuskiego.
Co będzie potrzebne:
- Arkusz ciasta francuskiego
- 4-5 średnich buraków
- 2-3 czerwone cebule
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 2 gwiazdki anyżu
- Kilka gałązek tymianku
- Sól i pieprz
- 100 g koziego sera
Wykonanie:
Buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na ósemki i potem na jeszcze dwa razy mniejsze części). Cebule obrać i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Warzywa wymieszać z łyżką oliwy, balsamico i anyżem. Przyprawić solą i pieprzem. Na dno patelni, którą można wstawić do piekarnika (lub płytkiego naczynia żaroodpornego) wlać pozostałą oliwę, przełożyć warzywa, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 40 minut. Wyjąć z piekarnika, wyrzucić folię.
Ciasto francuskie wyciąć w kształcie koła o średnicy naczynia. Nałożyć na wierzch warzyw, brzegi delikatnie zawinąć do środka. Piec kolejne 30-35 minut aż ciasto będzie złociste.
Wyjąć z piekarnika, delikatnie podważyć boki nożem, przykryć talerzem i odwrócić zdecydowanym ruchem do góry nogami. Jeśli warzywa zostaną w naczyniu można pomóc sobie łyżką.
Posypać tymiankiem i kozim serem. Podawać ciepłe.

Skomentuj