Buraki i kozi ser to ponadczasowe połączenie. Sprawdza się w zupach, przekąskach i daniach głównych. Tym razem wykorzystałam do zrobienia ciepłej kolacji – prostej odwróconej tarty na bazie gotowego ciasta francuskiego.

Co będzie potrzebne:

  • Arkusz ciasta francuskiego
  • 4-5 średnich buraków
  • 2-3 czerwone cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • Kilka gałązek tymianku
  • Sól i pieprz
  • 100 g koziego sera

Wykonanie:

Buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na ósemki i potem na jeszcze dwa razy mniejsze części). Cebule obrać i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Warzywa wymieszać z łyżką oliwy, balsamico i anyżem. Przyprawić solą i pieprzem. Na dno patelni, którą można wstawić do piekarnika (lub płytkiego naczynia żaroodpornego) wlać pozostałą oliwę, przełożyć warzywa, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 40 minut. Wyjąć z piekarnika, wyrzucić folię.

Ciasto francuskie wyciąć w kształcie koła o średnicy naczynia. Nałożyć na wierzch warzyw, brzegi delikatnie zawinąć do środka. Piec kolejne 30-35 minut aż ciasto będzie złociste.

Wyjąć z piekarnika, delikatnie podważyć boki nożem, przykryć talerzem i odwrócić zdecydowanym ruchem do góry nogami. Jeśli warzywa zostaną w naczyniu można pomóc sobie łyżką.

Posypać tymiankiem i kozim serem. Podawać ciepłe.