Inspirowana kuchnią zachodniej Afryki gęsta zupa z batatami i soczewicą. Wyjątkowy smak zawdzięcza mieszance przypraw, mleku kokosowemu oraz masłu orzechowemu.

Co będzie potrzebne:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 batat
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • Dodatkowo: świeża kolendra, orzeszki ziemne
  • Opcjonalnie: sambal oelek lub inny ostry sos

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej kokosowy. Na średnim ogniu przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (ok 5 minut), następnie dodać posiekany czosnek i starty na tarce imbir. Smażyć około minutę, po czym dodać kumin, kurkumę, wędzoną paprykę i cynamon i jeszcze chwilę smażyć. Dodać batata pokrojonego w kostkę, passatę oraz bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 20 minut aż bataty będą miękkie. Dorzucić soczewicę i masło orzechowe, gotować ok 10 minut aż soczewica będzie miękka. Wlać mleko kokosowe i ewentualnie doprawić ostrym sosem.

Nalać na talerze, posypać kolendrą i posiekanymi orzeszkami.