Inspirowana kuchnią zachodniej Afryki gęsta zupa z batatami i soczewicą. Wyjątkowy smak zawdzięcza mieszance przypraw, mleku kokosowemu oraz masłu orzechowemu.
Co będzie potrzebne:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 batat
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- Dodatkowo: świeża kolendra, orzeszki ziemne
- Opcjonalnie: sambal oelek lub inny ostry sos
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej kokosowy. Na średnim ogniu przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (ok 5 minut), następnie dodać posiekany czosnek i starty na tarce imbir. Smażyć około minutę, po czym dodać kumin, kurkumę, wędzoną paprykę i cynamon i jeszcze chwilę smażyć. Dodać batata pokrojonego w kostkę, passatę oraz bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 20 minut aż bataty będą miękkie. Dorzucić soczewicę i masło orzechowe, gotować ok 10 minut aż soczewica będzie miękka. Wlać mleko kokosowe i ewentualnie doprawić ostrym sosem.
Nalać na talerze, posypać kolendrą i posiekanymi orzeszkami.

Skomentuj