Alternatywa dla smażonych placków ziemniaczanych – gofry. Przede wszystkim są zdrowsze, bo nie smażone na tłuszczu. Do tego miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Poza tym ładniej wyglądają na talerzu 😉 dzisiaj propozycja z jesienną dynią i kurkami.
Co będzie potrzebne (na 4 gofry):
- 750 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1.5 łyżki mąki
- 1/2 cebuli
- 500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka oliwy
- 200 g kurek*
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 kulka buratty
- Sól i pieprz
- Kiełki
Wykonanie:
Dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą i posypać szczyptą soli. Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Kurki oczyścić, dokładnie osuszyć. Smażyć na średnim ogniu na suchej patelni, aż płyn, który puszczą całkowicie odparuje (ok 10 minut). Dodać masło, posiekany czosnek i tymianek, smażyć jeszcze chwilę i dodać upieczoną dynię. Przyprawić pieprzem.
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce – najlepiej na drobnej lub pół na drobnej a pół na średniej. Cebulę również zetrzeć na drobnej tarce – od razu do ziemniaków (dzięki niej nie ściemnieją). Odstawić na sitku na około 10 minut, żeby płyn odciekł. Na koniec odcisnąć, żeby były jak najmniej wilgotne. Dodać jajko, mąkę i szczyptę soli,wymieszać.
Gofrownicę nagrzać i nakładać ciasto na środek płytek. Smażyć aż będą złociste i lekko chrupiące.
Gofry nałożyć na talerze, na wierzchu położyć porwaną burattę oraz dynię z kurkami. Udekorować kiełkami.


Skomentuj