Tradycyjny przepis, bez żadnych udziwnień 😉 ciasto na knedle jest bardzo proste do wykonania – najwięcej problemu może być z lepkością, a tu niestety dużo zależy od ziemniaków. I choć najprościej byłoby dodać więcej mąki to należy z nią uważać, żeby knedle po ugotowaniu nie wyszły zbyt twarde.

Co będzie potrzebne (na ok 14 szt):

  • 600 g ziemniaków
  • 200 ml mąki pszennej
  • 50 ml mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 14 śliwek węgierek (wybieramy małe)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić, rozgnieść praską (ewentualnie dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków) i całkowicie wystudzić.

Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko i obydwie mąki, zagnieść na gładkie ciasto. Powinno być odrobinę kleiste, ale gdyby nie dało się z nim pracować to należy podsypać większą ilością mąki.

Śliwki umyć, przekroić wzdłuż, żeby wyjąć pestkę, ale nie rozkrawać całkowicie owoców. Do środka śliwek nasypać trochę brązowego cukru wymieszanego z cynamonem.

Odrywać kawałki ciasta (ok 3 x 3 cm). Z każdego uformować kulkę, rozpłaszczyć na cienki placuszek, wsadzić śliwkę i zlepić brzegi. Porolować chwilę w dłoniach, żeby uformować zgrabną kulkę. Odłożyć na deskę lub talerz i to samo zrobić z resztą ciasta.

Gotować w osolonym wrzątku ok 5 minut (ok 2 minuty po tym jak knedle wypłyną).

Można podać ze słodką śmietanką lub oprószone cukrem z cynamonem.