Marokańskie danie z grilla, przyrządzane z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego. O jego smaku decyduje mieszanka przypraw, którą można modyfikować dodając m.in. imbir, kurkumę i cynamon. Ja oprócz innych przypraw dodałam moją ulubioną Ras el hanout, która jest bardzo aromatyczna. Moje kofty podałam z izraelskim kuskusem (jest dużo większy od tradycyjnego i wymaga gotowania) i domowych kiszonek.
Co będzie potrzebne (na 3 szt):
- 400 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny lub miksu)
- 1 łyżeczka ras el hanout
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- Szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Wykonanie:
Mięso wymieszać porządnie z przyprawami, dodać oliwę jeśli jest zbyt suche (szczególnie chuda wołowina). Uformować wydłużone, niezbyt grube kotlety. Jeśli mięso zbyt się klei wystarczy zwilżyć dłonie zimną wodą.
Grillować kilka minut z każdej strony, najlepiej w kratce do grillowania lub na patyczkach do szaszłyków. Uważać żeby nie przesuszyć mięsa.


Skomentuj