Marokańskie danie z grilla, przyrządzane z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego. O jego smaku decyduje mieszanka przypraw, którą można modyfikować dodając m.in. imbir, kurkumę i cynamon. Ja oprócz innych przypraw dodałam moją ulubioną Ras el hanout, która jest bardzo aromatyczna. Moje kofty podałam z izraelskim kuskusem (jest dużo większy od tradycyjnego i wymaga gotowania) i domowych kiszonek.

Co będzie potrzebne (na 3 szt):

  • 400 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny lub miksu)
  • 1 łyżeczka ras el hanout
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Wykonanie:

Mięso wymieszać porządnie z przyprawami, dodać oliwę jeśli jest zbyt suche (szczególnie chuda wołowina). Uformować wydłużone, niezbyt grube kotlety. Jeśli mięso zbyt się klei wystarczy zwilżyć dłonie zimną wodą.

Grillować kilka minut z każdej strony, najlepiej w kratce do grillowania lub na patyczkach do szaszłyków. Uważać żeby nie przesuszyć mięsa.