Najprostsza tarta jak może być – delikatne kruche ciasto i owoce. Nie potrzebujemy nawet formy, wystraczy blacha z piekarnika. Wyjątkową delikatność ciasto zawdzięcza dodatkowi maślanki. Przepis z bloga mojewypieki.com

Co będzie potrzebne:

  • 240 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 140 g zimnego masła
  • 80 ml maślanki lub kefiru
  • Szczypta soli

Na nadzienie:

  • 550 g śliwek
  • 2-3 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki ciasta posiekać razem nożem, wyrobić i szybko zagnieść. Można to zrobić w malakserze. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na godzinę. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, w kształt koła, podsypując mąką gdy będzie się zbyt kleiło. Przełożyć na blachę.

Środek tarty posypać mielonymi migdałami. Śliwki odpestkować i pokroić na grube plasterki. Zostawiając 3 cm wolnego ciasta od brzegów ułożyć owoce tak by na siebie zachodziły, zaczynając od zewnętrznej krawędzi. Posypać cukrem i cynamonem, zawinąć brzegi ciasta do środka, lekko je zlepiając.

Piec w dolnej części piekarnika w temperaturze 200°C przez około 35-40 minut.