Najprostsza tarta jak może być – delikatne kruche ciasto i owoce. Nie potrzebujemy nawet formy, wystraczy blacha z piekarnika. Wyjątkową delikatność ciasto zawdzięcza dodatkowi maślanki. Przepis z bloga mojewypieki.com
Co będzie potrzebne:
- 240 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 140 g zimnego masła
- 80 ml maślanki lub kefiru
- Szczypta soli
Na nadzienie:
- 550 g śliwek
- 2-3 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki ciasta posiekać razem nożem, wyrobić i szybko zagnieść. Można to zrobić w malakserze. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na godzinę. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, w kształt koła, podsypując mąką gdy będzie się zbyt kleiło. Przełożyć na blachę.
Środek tarty posypać mielonymi migdałami. Śliwki odpestkować i pokroić na grube plasterki. Zostawiając 3 cm wolnego ciasta od brzegów ułożyć owoce tak by na siebie zachodziły, zaczynając od zewnętrznej krawędzi. Posypać cukrem i cynamonem, zawinąć brzegi ciasta do środka, lekko je zlepiając.
Piec w dolnej części piekarnika w temperaturze 200°C przez około 35-40 minut.


Skomentuj