Wspaniałe ciasto na koniec wakacji – ze słodkimi morelami. W przepisie nie używamy cukru – całą słodycz daje miód, dzięki któremu ciasto jest bogatsze w smaku i ma złocisty kolor.
Co będzie potrzebne:
- 180 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 125 ml miodu
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- Kilka moreli
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć w misie miksera na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, nadal ucierając.
Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mleko wymieszać z miodrem.
Do masy maślano-jajecznej dodać połowę suchych składników i połowę mokrych. Zmiksować do połączenia, po czym dodać drugą część składników.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno), a boki wysmarować odrobiną masła.
Ciasto przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki moreli (rozcięciami do góry) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec na dolnym poziomie piekarnika z włączonymi grzałkami góra – dół przez około 40-45 minut lub do tzw.suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić 10 minut, a następnie przełożyć do całkowitego wystudzenia na kratkę.


Skomentuj