Wspaniałe ciasto na koniec wakacji – ze słodkimi morelami. W przepisie nie używamy cukru – całą słodycz daje miód, dzięki któremu ciasto jest bogatsze w smaku i ma złocisty kolor.

Co będzie potrzebne:

  • 180 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml miodu
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Kilka moreli

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć w misie miksera na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, nadal ucierając.

Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mleko wymieszać z miodrem.

Do masy maślano-jajecznej dodać połowę suchych składników i połowę mokrych. Zmiksować do połączenia, po czym dodać drugą część składników.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno), a boki wysmarować odrobiną masła.

Ciasto przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki moreli (rozcięciami do góry) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec na dolnym poziomie piekarnika z włączonymi grzałkami góra – dół przez około 40-45 minut lub do tzw.suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić 10 minut, a następnie przełożyć do całkowitego wystudzenia na kratkę.