Lekki letni deser dla wszystkich, którzy lubią nieoczywiste połączenia. Niezbyt słodki, z wyraźnym sezamowym smakiem. Zamiast moreli można użyć brzoskwini lub nektarynki.
Co będzie potrzebne:
- 5-6 dojrzałych moreli
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- Kilka gałązek tymianku
- 100 ml jogurtu
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- 1/2 łyżeczki prażonych ziaren sezamu
Wykonanie:
Morele umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyjąć pestkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciami do góry, posypać brązowym cukrem. Na wierzchu ułożyć gałązki tymianku. Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C
W miseczce wymieszać jogurt z tahini, syropem klonowym i sokiem z cytryny.
Upieczone i przestudzone morele polać sosem tahini, posypać migdałami i sezamem.


Skomentuj