Lekki letni deser dla wszystkich, którzy lubią nieoczywiste połączenia. Niezbyt słodki, z wyraźnym sezamowym smakiem. Zamiast moreli można użyć brzoskwini lub nektarynki.

Co będzie potrzebne:

  • 5-6 dojrzałych moreli
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • Kilka gałązek tymianku
  • 100 ml jogurtu
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • 1/2 łyżeczki prażonych ziaren sezamu

Wykonanie:

Morele umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyjąć pestkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciami do góry, posypać brązowym cukrem. Na wierzchu ułożyć gałązki tymianku. Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C

W miseczce wymieszać jogurt z tahini, syropem klonowym i sokiem z cytryny.

Upieczone i przestudzone morele polać sosem tahini, posypać migdałami i sezamem.