Ryby z grilla to dobro samo w sobie, wystraczy oprószyć solą, dodać odrobinę cytryny i gotowe. Ale to nie znaczy, że nie ma sensu kombinować z czymś bardziej skomplikowanym, bo przy okazji można trafić na takie cudo. Ja użyłam dorady, ale może być inna ryba w całości ze zwartym mięsem. Jako dodatek polecam relisz z grillowanej papryki i oliwek.
Co będzie potrzebne:
- 2 całe ryby (np.dorada, makrela), oczyszczone z łusek, wypatroszone, pozbawione płetw
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy (plus trochę do posmarowania ryb)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki posiekanej bazylii
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- 1.5 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Wykonanie:
Składniki marynaty wymieszać, odłożyć kilka łyżek.
Ryby z obu stron ponacinać ukośnie, w odstępach 2-3 cm. Ułożyć na blasze, posmarować marynatą z obydwu stron i od środka. Marynować przez 2-3 godziny w lodówce.
Po tym czasie posmarować cienko odrobiną oliwy i grillować przez około 15 minut, bezpośrednio na kratce, przy zamkniętej pokrywie. Mniej więcej w połowie czasu obrócić ryby.
Zdjęte z grilla ryby polać resztą marynaty.
Relisz z grillowanej papryki i oliwek
- 2 grillowane papryki (u mnie czerwona i pomarańczowa), obrane ze skórki i bez nasion
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 3 łyżki oliwy
- 1 kiszona cytryna, sama skórka, bez miąższu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki (lub kolendry
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: posiekane chilli
Papryki pokroić w drobną kostkę. Oliwki grubo posiekać, kiszoną cytrynę drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki i zostawić na pół godziny do przegryzienia.


Skomentuj