Ryby z grilla to dobro samo w sobie, wystraczy oprószyć solą, dodać odrobinę cytryny i gotowe. Ale to nie znaczy, że nie ma sensu kombinować z czymś bardziej skomplikowanym, bo przy okazji można trafić na takie cudo. Ja użyłam dorady, ale może być inna ryba w całości ze zwartym mięsem. Jako dodatek polecam relisz z grillowanej papryki i oliwek.

Co będzie potrzebne:

  • 2 całe ryby (np.dorada, makrela), oczyszczone z łusek, wypatroszone, pozbawione płetw
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy (plus trochę do posmarowania ryb)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanej bazylii
  • 4 łyżki posiekanej kolendry
  • 1.5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Wykonanie:

Składniki marynaty wymieszać, odłożyć kilka łyżek.

Ryby z obu stron ponacinać ukośnie, w odstępach 2-3 cm. Ułożyć na blasze, posmarować marynatą z obydwu stron i od środka. Marynować przez 2-3 godziny w lodówce.

Po tym czasie posmarować cienko odrobiną oliwy i grillować przez około 15 minut, bezpośrednio na kratce, przy zamkniętej pokrywie. Mniej więcej w połowie czasu obrócić ryby.

Zdjęte z grilla ryby polać resztą marynaty.

Relisz z grillowanej papryki i oliwek

  • 2 grillowane papryki (u mnie czerwona i pomarańczowa), obrane ze skórki i bez nasion
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kiszona cytryna, sama skórka, bez miąższu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki (lub kolendry
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: posiekane chilli

Papryki pokroić w drobną kostkę. Oliwki grubo posiekać, kiszoną cytrynę drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki i zostawić na pół godziny do przegryzienia.