Idealna babka na wielkanocny stół, ale nie tylko. Poczwórnie pomarańczowa – z esencją pomarańczową, zawijana ze startą skórką, polana lukrem i udekorowana kandyzowaną skórką.
Co będzie potrzebne:
- 55 g masła
- 80 ml mleka
- 60 ml wody
- 2 jajka
- 9 g suszonych drożdży
- Szczypta soli
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
- 700 ml mąki pszennej
Dodatkowo:
- 40 g masła
- 5 łyżek brązowego cukru
- Skórka starta z jednej pomarańczy
- Na lukier: kilka łyżek soku z pomarańczy + kilka łyżeczek cukru pudru
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Masło rozpuścić, dodać do niego mleko, wodę i esencję pomarańczową.
Do misy miksera wsypać 500 ml mąki, wlać płynne składniki i zmiksować za pomocą haka. Dodać jajka i znowu zmiksować. Wsypać pozostałą mąkę i krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto może być klejące – takie może być. Misę przykryć ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia (około godzinę).
Można też przygotować ciasto w maszynie do chleba – składniki wsypujemy w kolejności: płynne, suche i na koniec drożdże. Nastawić na program do wyrabiania i wyrastania ciasta.
Po wyrośnięciu przenieść ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Chwilę wyrobić i rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku ok 50 cm.

Pozostałe masło rozpuścić. Brązowy cukier wymieszać ze startą skórką pomarańczową. Posmarować placek masłem i posypać obficie pomarańczowym cukrem.


Ciasto zwinąć w roladę i umieścić w formie na babkę, łącząc końce.



Formę przykryć ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia (około 45 minut).

Piec przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, przestudzić i wyjąć z formy. Można obciąć górkę, jeśli za bardzo wyrosła.
Z cukru pudru i soku z pomarańczy zrobić dość gesty lukier. Polać wystudzone ciasto i udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy.


Skomentuj