Idealna babka na wielkanocny stół, ale nie tylko. Poczwórnie pomarańczowa – z esencją pomarańczową, zawijana ze startą skórką, polana lukrem i udekorowana kandyzowaną skórką.

Co będzie potrzebne:

  • 55 g masła
  • 80 ml mleka
  • 60 ml wody
  • 2 jajka
  • 9 g suszonych drożdży
  • Szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
  • 700 ml mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 40 g masła
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • Skórka starta z jednej pomarańczy
  • Na lukier: kilka łyżek soku z pomarańczy + kilka łyżeczek cukru pudru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Masło rozpuścić, dodać do niego mleko, wodę i esencję pomarańczową.

Do misy miksera wsypać 500 ml mąki, wlać płynne składniki i zmiksować za pomocą haka. Dodać jajka i znowu zmiksować. Wsypać pozostałą mąkę i krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto może być klejące – takie może być. Misę przykryć ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia (około godzinę).

Można też przygotować ciasto w maszynie do chleba – składniki wsypujemy w kolejności: płynne, suche i na koniec drożdże. Nastawić na program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

Po wyrośnięciu przenieść ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Chwilę wyrobić i rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku ok 50 cm.

Pozostałe masło rozpuścić. Brązowy cukier wymieszać ze startą skórką pomarańczową. Posmarować placek masłem i posypać obficie pomarańczowym cukrem.

Ciasto zwinąć w roladę i umieścić w formie na babkę, łącząc końce.

Formę przykryć ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia (około 45 minut).

Piec przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, przestudzić i wyjąć z formy. Można obciąć górkę, jeśli za bardzo wyrosła.

Z cukru pudru i soku z pomarańczy zrobić dość gesty lukier. Polać wystudzone ciasto i udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy.