Sezon na szparagi nieśmiało się zaczyna więc zachęcam do wykorzystania tego pysznego wiosennego warzywa w prostym daniu, którego przepis pochodzi z BBC Goodfood.

Co będzie potrzebne:

  • 200 g ulubionego makaronu
  • 250 g zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (lub mniej w zależności jak ostrą macie i lubicie)
  • 1 cytryna
  • Garść bazylii
  • 50 g fety
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie o minutę krócej niż podane na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekany czosnek i chilli. Smażyć na małym ogniu przez minutę.

Ze szparagów odłamać i wyrzucić zdrewniałe końce i pokroić na ok 3-4 cm kawałki. Dorzucić na patelnię, razem ze startą skórką z cytryny.

Gdy makaron się ugotuje odcedzić i dodać na patelnię wraz z sokiem z całej cytryny oraz posiekaną z grubsza bazylią. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem i nałożyć do misek. Posypać pokruszoną fetą.