Sezon na szparagi nieśmiało się zaczyna więc zachęcam do wykorzystania tego pysznego wiosennego warzywa w prostym daniu, którego przepis pochodzi z BBC Goodfood.
Co będzie potrzebne:
- 200 g ulubionego makaronu
- 250 g zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli (lub mniej w zależności jak ostrą macie i lubicie)
- 1 cytryna
- Garść bazylii
- 50 g fety
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie o minutę krócej niż podane na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekany czosnek i chilli. Smażyć na małym ogniu przez minutę.
Ze szparagów odłamać i wyrzucić zdrewniałe końce i pokroić na ok 3-4 cm kawałki. Dorzucić na patelnię, razem ze startą skórką z cytryny.
Gdy makaron się ugotuje odcedzić i dodać na patelnię wraz z sokiem z całej cytryny oraz posiekaną z grubsza bazylią. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem i nałożyć do misek. Posypać pokruszoną fetą.

Skomentuj