Jeden z najbardziej znanych słodkich kremów, pochodzący z Anglii Lemon Curd. Przepisów na niego jest mnóstwo, ale myślę że złego nie ma, a różnice nie będą znaczące. Mój wyszedł kwaskowaty, czyli taki jak najbardziej lubimy.

Co będzie potrzebne:

  • 4 niewoskowane cytryny
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 3 jajka

Wykonanie:

Cytryny porządnie wyszorować i sparzyć w gorącej wodzie. Z dwóch zetrzeć skórkę, a ze wszystkich wycisnąć sok. Umieścić w garnuszku, dodać cukier puder i masło pokrojone na nieduże kawałki. Garnuszek umieścić nad większym garnkiem z wrzącą wodą (tak aby powierzchnia górnego naczynia nie stykała się z wodą) i podgrzewać aż masło i cukier się całkowicie rozpuszczą.

W miseczce rozbełtać jajka i dodawać wąskim strumieniem do masy maślano-cytrynowej mieszając na początku intensywnie. Podgrzewać dalej w kąpieli wodnej przez około 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając, aż krem zacznie lekko gęstnieć. Przelać do wyparzonego słoika i schłodzić do temperatury pokojowej. Trzymać w lodówce, maksymalnie dwa tygodnie.

Z przepisu wychodzi ok 400 ml kremu.

Krem cytrynowy jest świetnym dodatkiem do deserów i ciast.