Wreszcie zabrałam się za jedno z przyjemniejszych dla oka dań – kolorowego bowla czyli miski pełnej pyszności. Z makaronem ryżowym i imbirowym dressingiem danie ma bardzo azjatycki charakter.
Co będzie potrzebne (na 2 porcje):
Na kuminową marchewkę:
- 1 duża marchewka
- 0.5 łyżeczki ziaren kuminu
- 0.5 łyżeczki płatków chilli
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzałe awokado
- 2 mini sałaty rzymskie (lub jedna duża, pokrojona na mniejsze kawałki)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren sezamu
- Pół opakowania makaronu ryżowego
Na dressing (wszystkie składniki wymieszać):
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka sosu teriyaki
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Wykonanie:
Mango i awokado pokroić w kostkę.
W garnku zagotować wodę i wrzucić na wrzątek makaron. Zostawić na około 5 minut (lub w zależności od instrukcji na opakowaniu).
Rozgrzać olej sezamowy w woku lub patelni z grubym dnem. Wrzucić marchewkę pokrojoną w półplasterki. Smażyć około 5 minut aż zrobi się złocista. Dodać posiekany czosnek, ziarenka kuminu i chilli. Smażyć jeszcze około minutę.
Sałatę rzymską zblanszować na wrzątku przez około 1-2 minuty. Osączyć z nadmiaru wody i polać sosem sojowym i sosem ostrygowym.
Do dwóch miseczek nałożyć po równo porcję makaronu, marchewek, awokado, mango i sałaty rzymskiej.
Posypać kolendrą i uprażonym sezamem. Polać dressingiem.
Skomentuj