Wreszcie zabrałam się za jedno z przyjemniejszych dla oka dań – kolorowego bowla czyli miski pełnej pyszności. Z makaronem ryżowym i imbirowym dressingiem danie ma bardzo azjatycki charakter.

Co będzie potrzebne (na 2 porcje):

Na kuminową marchewkę:

  • 1 duża marchewka
  • 0.5 łyżeczki ziaren kuminu
  • 0.5 łyżeczki płatków chilli
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 mini sałaty rzymskie (lub jedna duża, pokrojona na mniejsze kawałki)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren sezamu
  • Pół opakowania makaronu ryżowego

Na dressing (wszystkie składniki wymieszać):

  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Wykonanie:

Mango i awokado pokroić w kostkę.

W garnku zagotować wodę i wrzucić na wrzątek makaron. Zostawić na około 5 minut (lub w zależności od instrukcji na opakowaniu).

Rozgrzać olej sezamowy w woku lub patelni z grubym dnem. Wrzucić marchewkę pokrojoną w półplasterki. Smażyć około 5 minut aż zrobi się złocista. Dodać posiekany czosnek, ziarenka kuminu i chilli. Smażyć jeszcze około minutę.

Sałatę rzymską zblanszować na wrzątku przez około 1-2 minuty. Osączyć z nadmiaru wody i polać sosem sojowym i sosem ostrygowym.

Do dwóch miseczek nałożyć po równo porcję makaronu, marchewek, awokado, mango i sałaty rzymskiej.

Posypać kolendrą i uprażonym sezamem. Polać dressingiem.