Masło orzechowe można dostać praktycznie w każdym sklepie. Oczywiście jak zwykle w przypadku kupnych produktów większość ma marny skład – standardowo cukier lub co gorsza syrop glukozowo-fruktozowy, czasem konserwanty oraz składnik, którego ze względów ekologicznych unikamy jak ognia – olej palmowy. Dlatego warto przygotować domowe masło, tym bardziej że jest to bardzo proste 🙂

Co będzie potrzebne (ok 230 g) :

– 250 g orzeszków ziemnych (surowych, nie solonych)
– ewentualnie dodatki: cynamon, wanilia, sól, słodziwo (np. syrop klonowy / z agawy / z daktyli lub miód)

Wykonanie :

Fistaszki podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku nagrzanym do 175° C. Przestudzić i wrzucić do malaksera lub blendera. Miksować aż do uzyskania gładkiej, lekko oleistej pasty (w zależności od mocy urządzenia – od kilka do kilkunastu minut). Można od razu jeść lub doprawić do smaku wedle uznania.