W tym roku sezon na bób nie był zbyt długi ze względu na pogodę, ale udało mi się jeszcze zrobić tę przepyszną sałatkę, którą z powodzeniem będzie można zrobić z mrożonego bobu.

Co będzie potrzebne :

  • 400 g bobu (może być mrożony)
  • 200 g groszku zielonego (może być mrożony)
  • Pęczek mięty
  • 100 g mozzarelli
  • Sok i skórka z jednej cytryny
  • Dymka – białe i zielone części
  • 1/2 chilli
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/4 kiszonej cytryny (sama skórka, bez miąższu)

Wykonanie:

Bób ugotować al dente (ok 10 minut w zależności od tego czy bób jest młody czy stary)w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Po ugotowaniu od razu zahartować w zimnej wodzie. Groszek ugotować z kilkoma gałązkami mięty. Przelać zimną wodą.

Wymieszać składniki dressingu – sok i skórkę z cytryny, oliwę z solą i pieprzem. Posiekać kiszoną cytrynę i dodać do dressingu.

W misce wymieszać bób z groszkiem, dodać posiekaną białą część dymki i porwaną mozzarellę. Posypać posiekanym chilli, szczypiorem z dymki, posiekaną miętą i polać dressingiem.