Idealna pozycja dla tych, którzy chcą podrasować nieśmiertelną pomidorówkę i przy okazji się nie narobić 🙂 przepis z Good Food Magazine.

Co będzie potrzebne:

  • 1 spora cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 seler naciowy
  • 2 liście laurowe
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 x puszka pomidorów lub passaty (po 400 g)
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy

Na salsę:

  • 100 g zielonych oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku drobno posiekany
  • Pół papryczki chilli
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Kawałek kiszonej cytryny (sama skórka, bez miąższu)
  • 1 łyżeczka balsamico
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Cebulę, marchewkę i selera z grubsza posiekać i dusić przez około 10 minut na oliwie. Dodać posiekany czosnek i liście laurowe, podsmażyć jeszcze minutę. Dodać pomidory i bulion. Gotować 10 minut. Wyjąć liście laurowe i zblendować na gładki krem. Przyprawić wędzoną papryką, octem i brązowym cukrem.

Salsa:

Posiekany czosnek z solą utłuc w moździerzu. Dodać chilli, kolendrę i posiekane z grubsza oliwki, utłuc na pastę, dodając oliwę i balsamico (nie powinna być zbyt gładka). Na koniec dodać posiekaną w zapałki kiszoną cytrynę i wymieszać.

Nalać zupę do misek, na wierzchu łyżką nałożyć salsę.