Idealna pozycja dla tych, którzy chcą podrasować nieśmiertelną pomidorówkę i przy okazji się nie narobić 🙂 przepis z Good Food Magazine.
Co będzie potrzebne:
- 1 spora cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 seler naciowy
- 2 liście laurowe
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 x puszka pomidorów lub passaty (po 400 g)
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki oliwy
Na salsę:
- 100 g zielonych oliwek
- 1 mały ząbek czosnku drobno posiekany
- Pół papryczki chilli
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- Kawałek kiszonej cytryny (sama skórka, bez miąższu)
- 1 łyżeczka balsamico
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Cebulę, marchewkę i selera z grubsza posiekać i dusić przez około 10 minut na oliwie. Dodać posiekany czosnek i liście laurowe, podsmażyć jeszcze minutę. Dodać pomidory i bulion. Gotować 10 minut. Wyjąć liście laurowe i zblendować na gładki krem. Przyprawić wędzoną papryką, octem i brązowym cukrem.
Salsa:
Posiekany czosnek z solą utłuc w moździerzu. Dodać chilli, kolendrę i posiekane z grubsza oliwki, utłuc na pastę, dodając oliwę i balsamico (nie powinna być zbyt gładka). Na koniec dodać posiekaną w zapałki kiszoną cytrynę i wymieszać.
Nalać zupę do misek, na wierzchu łyżką nałożyć salsę.
Skomentuj