Wilgotne babeczki ze słodkimi gruszkami i chrupiącymi orzechami pekan, o pięknym waniliowym aromacie. Szybkie do przygotowania, w sam raz na weekendowy podwieczorek.
Co będzie potrzebne:
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 400 g gruszek drobno posiekanych
- 100 g orzechów pekan
- 375 ml mleka
- 2 jajka
- Ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125 g roztopionego masła.
Wykonanie:
W piekarniku nagrzanym do 180°C podpiec przez około 5-7 minut orzechy pekan uważając żeby się nie przypaliły. Przestudzić i posiekać.
Nagrzać piekarnik do 210°C.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, przyprawy, posiekane gruszki i orzechy.
W oddzielnym naczyniu wymieszać mleko z jajkami i wanilią.
Połączyć zawartość obu naczyń, dolać masło i szybko wymieszać. Ciasto powinno być lekko grudkowate.
Nakładać łyżką do papilotek do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika na około 25-30 minut (do tzw suchego patyczka).
Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.
Skomentuj