Wilgotne babeczki ze słodkimi gruszkami i chrupiącymi orzechami pekan, o pięknym waniliowym aromacie. Szybkie do przygotowania, w sam raz na weekendowy podwieczorek.

Co będzie potrzebne:

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 400 g gruszek drobno posiekanych
  • 100 g orzechów pekan
  • 375 ml mleka
  • 2 jajka
  • Ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 g roztopionego masła.

Wykonanie:

W piekarniku nagrzanym do 180°C podpiec przez około 5-7 minut orzechy pekan uważając żeby się nie przypaliły. Przestudzić i posiekać.

Nagrzać piekarnik do 210°C.

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, przyprawy, posiekane gruszki i orzechy.

W oddzielnym naczyniu wymieszać mleko z jajkami i wanilią.

Połączyć zawartość obu naczyń, dolać masło i szybko wymieszać. Ciasto powinno być lekko grudkowate.

Nakładać łyżką do papilotek do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika na około 25-30 minut (do tzw suchego patyczka).

Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.