Harrisa to stosowana w kuchni bliskiego wschodu pikantna pasta na bazie ostrych papryczek, czosnku i przypraw. Pasuje do ryb, mięsa, warzyw – zarówno jako dodatek jak i składnik marynat. Przepisów na nią jest mnóstwo i nie ma potrzeby trzymać się ich ściśle choć pamiętajcie, że ma wyjść diabelnie ostra 🙂

Co będzie potrzebne:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chipotle (lub inna wędzona)
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kuminu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 świeże papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżeczka konfitury z płatków róży (opcjonalnie)

Wykonanie:

Czerwoną paprykę ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piec aż skórka zbrązowieje, obracając od czasu do czasu. Wyjąć z piekarnika i wsadzić do torebki strunowej. Poczekać aż przestygnie – przypalona skóra łatwo zejdzie. Usunąć gniazdo nasienne i wrzucić do malaksera. Na suchej patelni z grubym dnem podprażyć przez chwilę przyprawy: kminek, kumin i kolendrę, pilnując żeby się nie przypaliły i nie zgorzkniały. Następnie utłuc je w moździerzu na proszek. Dosypać do papryki.

Wędzoną papryczkę gotować na małym ogniu około 10 minut aż zmięknie. Pozbawić nasion, pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do malaksera razem z, z grubsza pokrojonymi, czosnkiem, świeżą chilli i szalotką.

Dodać sok z cytryny, pastę pomidorową, wodę różaną, konfiturę jeśli używamy oraz oliwę.

Zmiksować w malakserze na gładką pastę.