Harrisa to stosowana w kuchni bliskiego wschodu pikantna pasta na bazie ostrych papryczek, czosnku i przypraw. Pasuje do ryb, mięsa, warzyw – zarówno jako dodatek jak i składnik marynat. Przepisów na nią jest mnóstwo i nie ma potrzeby trzymać się ich ściśle choć pamiętajcie, że ma wyjść diabelnie ostra 🙂
Co będzie potrzebne:
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chipotle (lub inna wędzona)
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki ziaren kuminu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 świeże papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała szalotka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka wody różanej
- 1 łyżeczka konfitury z płatków róży (opcjonalnie)
Wykonanie:
Czerwoną paprykę ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piec aż skórka zbrązowieje, obracając od czasu do czasu. Wyjąć z piekarnika i wsadzić do torebki strunowej. Poczekać aż przestygnie – przypalona skóra łatwo zejdzie. Usunąć gniazdo nasienne i wrzucić do malaksera. Na suchej patelni z grubym dnem podprażyć przez chwilę przyprawy: kminek, kumin i kolendrę, pilnując żeby się nie przypaliły i nie zgorzkniały. Następnie utłuc je w moździerzu na proszek. Dosypać do papryki.
Wędzoną papryczkę gotować na małym ogniu około 10 minut aż zmięknie. Pozbawić nasion, pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do malaksera razem z, z grubsza pokrojonymi, czosnkiem, świeżą chilli i szalotką.
Dodać sok z cytryny, pastę pomidorową, wodę różaną, konfiturę jeśli używamy oraz oliwę.
Zmiksować w malakserze na gładką pastę.
Skomentuj