Kolejne danie jednogarnkowe w sam raz na rodzinny obiad ale i na duże przyjęcia. Robi się dość długo więc trzeba zabrać się za nie odpowiednio wcześniej, ale ostatnią godzinę siedzi już wygodnie w piekarniku, a Wy możecie spędzać czas z gośćmi. Cacciatore to klasyka włoskiej kuchni przygotowywana w wielu wariantach, ale podstawą tego dania jest kurczak i pomidory.
Co będzie potrzebne (6 porcji) :
- 1 cebula
- 1 szalotka
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 plastry wędzonego boczku (lub pancetty)
- 2 listki laurowe
- 1 batat
- 2 garści małych pieczarek
- 500 g udek z kurczaka (u mnie bez kości żeby gościom było łatwiej jeść)
- 2 puszki pomidorów pelatti
- 250 ml dobrego wytrawnego wina
- Oliwa z oliwek
- Garść czarnych oliwek
Wykonanie:
Cebulę pokroić na ósemki, szalotkę i czosnek pokroić w plastry. Boczek pokroić na cienkie plasterki. Oderwać igiełki rozmarynu i posiekać.
Na patelni którą można wsadzić do piekarnika (ja użyłam zwykłej i przełożyła wszystko do naczynia żaroodpornego) rozgrzać łyżkę oliwy. Podsmażyć boczek wraz z rozmarynem i liśćmi laurowymi przez 2 minuty, mieszając. Dodać czosnek, cebulę i szalotkę, dusić razem przez 10 minut mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie pokroić batata na nieduże kawałki (takie na jeden kęs). Z pieczarek oderwać nóżki i umyć kapelusze pod zimną wodą.
Dodać batata i pieczarki na patelnię. Z kurczaka usunąć skórę, można podzielić mięso na mniejsze kawałki. Dodać do reszty składników, zalać winem i dusić aż alkohol się lekko zredukuje. Dodać pomidory z puszki i lekko je rozgnieść. Wypłukać puszki odrobiną wody i wlać na patelnię. Wrzucić oliwki i doprowadzić do delikatnego wrzenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na około godzinę. Bataty powinny być miękkie ale nie rozpadające się.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Skomentuj