Kto oprócz mięsa lubi też warzywa z grilla ręka do góry! 

Ja czasem mam po prostu ochotę na coś lżejsze od mięsa, szczególnie w upały, nie rezygnując z przyjemności jaką jest szykowanie posiłku na świeżym powietrzu. I choć lubię nieśmiertelne standardy jak cukinia czy bakłażan to nie wahałam się ani chwili by wypróbować przepis z „Wielkiej księgi grillowania według Webera” na cytrynową fasolkę szparagową. 

Co będzie potrzebne:

  • 400 g fasolki szparagowej
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soli morskiej

Wykonanie:

Z cytryny obieraczką obrać skórkę, wrzucić do garnuszka razem z pokrojonym na plasterki czosnkiem i papryczką chilli. Dodać oliwę, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 2 minuty na wolnym ogniu. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Fasolkę obrać, umyć i wysuszyć. Oliwę przecedzić, wyrzucając skórkę, czosnek i papryczkę, dolać do fasolki i wymieszać.

Na rozgrzanego grilla postawić patelnię do grillowania, wrzucić fasolkę i grillować około 15 minut, pod zamkniętą pokrywą, mieszając od czasu do czasu.

Gdy fasolki zmiękną i się zrumienią przełożyć na talerz, polać sokiem z połowy cytryny i posypać solą morską.