Pyszne sierpniowe warzywa w super odsłonie – pieczone i podane z ulubionym makaronem. Szybko, łatwo i przyjemnie 🙂 Lekko pikantne i delikatnie słodkie, w sam raz na lekki i sycący posiłek.
Co będzie potrzebne:
- Cukinia
- 2 średnie pomidory (lub dwie garści koktajlowych)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- Świeże zioła: bazylia, tymianek, szałwia, rozmaryn, oregano
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Ulubiony makaron
Wykonanie:
Cukinię przekroić wzdłuż na pół lub na ćwierć i pokroić na plasterki. Pomidory pokroić na ósemki (koktajlowe na pół). Zioła posiekać. Ząbki czosnku, cebulę i chilli z grubsza posiekać.
Do naczynia żaroodpornego wsadzić warzywa, zioła i przyprawy. Posypać solą, cukrem, polać oliwą i balsamico, wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec ok 40 minut, co jakiś czas mieszając.
Makaron ugotować al dente i podawać z pieczonymi warzywami.
Skomentuj