Pyszne sierpniowe warzywa w super odsłonie – pieczone i podane z ulubionym makaronem. Szybko, łatwo i przyjemnie 🙂 Lekko pikantne i delikatnie słodkie, w sam raz na lekki i sycący posiłek.

Co będzie potrzebne:

  • Cukinia
  • 2 średnie pomidory (lub dwie garści koktajlowych)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • Świeże zioła: bazylia, tymianek, szałwia, rozmaryn, oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Ulubiony makaron

Wykonanie:

Cukinię przekroić wzdłuż na pół lub na ćwierć i pokroić na plasterki. Pomidory pokroić na ósemki (koktajlowe na pół). Zioła posiekać. Ząbki czosnku, cebulę i chilli z grubsza posiekać.

Do naczynia żaroodpornego wsadzić warzywa, zioła i przyprawy. Posypać solą, cukrem, polać oliwą i balsamico, wymieszać.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec ok 40 minut, co jakiś czas mieszając. 
Makaron ugotować al dente i podawać z pieczonymi warzywami.