Ciasto marzenie – wilgotne nie tylko pierwszego dnia. A wszystko dzięki bananom (najlepiej użyć bardzo dojrzałych), którym ciasto zawdzięcza też naturalną słodycz. Jagody z bananami to klasyczne połączenie w smoothie, ale w wypiekach też się super sprawdza. Ciasto jest proste do zrobienia – mieszamy je z grubsza tak jak ciasto na muffinki, zresztą można je spokojnie upiec właśnie w formie na muffinki (wyjdzie ok 12 średniej wielkości).

Ważne: ciasto jest idealne dla osób z nietolerancją laktozy.

Szklanka = 250 ml.

Co będzie potrzebne:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (lub masła)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka jagód
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Banany rozgnieść widelcem, dodać jajko, przestudzony olej i cukier, wymieszać. Dodać jagody, delikatnie zamieszać.

W oddzielnym naczyniu połączyć suche składniki i wymieszać z mokrą masą, mieszając krótko – mogą zostać grudki jak przy klasycznym cieście muffinkowym.

Przełożyć do formy (u mnie jednorazowa papierowa w rozmiarze ok 8 x 20 cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30-35 minut do tzw suchego patyczka (ciasto jest wilgotne i przykleja się do patyczka, ale nie powinno być surowego ciasta). Jeśli pieczecie w formie do muffinków to czas pieczenia należy skrócić (ok 20-25 minut).