Ciasto marzenie – wilgotne nie tylko pierwszego dnia. A wszystko dzięki bananom (najlepiej użyć bardzo dojrzałych), którym ciasto zawdzięcza też naturalną słodycz. Jagody z bananami to klasyczne połączenie w smoothie, ale w wypiekach też się super sprawdza. Ciasto jest proste do zrobienia – mieszamy je z grubsza tak jak ciasto na muffinki, zresztą można je spokojnie upiec właśnie w formie na muffinki (wyjdzie ok 12 średniej wielkości).
Ważne: ciasto jest idealne dla osób z nietolerancją laktozy.
Szklanka = 250 ml.
Co będzie potrzebne:
- 3 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (lub masła)
- 1 jajko
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka jagód
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem, dodać jajko, przestudzony olej i cukier, wymieszać. Dodać jagody, delikatnie zamieszać.
W oddzielnym naczyniu połączyć suche składniki i wymieszać z mokrą masą, mieszając krótko – mogą zostać grudki jak przy klasycznym cieście muffinkowym.
Przełożyć do formy (u mnie jednorazowa papierowa w rozmiarze ok 8 x 20 cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30-35 minut do tzw suchego patyczka (ciasto jest wilgotne i przykleja się do patyczka, ale nie powinno być surowego ciasta). Jeśli pieczecie w formie do muffinków to czas pieczenia należy skrócić (ok 20-25 minut).
12 października 2018 at 01:45
czas pieczenia musi być 2 razy dłuższy
PolubieniePolubienie
12 sierpnia 2020 at 13:11
A piec na termoobiegu czy góra-dół? 🙂 Zawsze mam problem z tym suchym patyczkiem i ostatecznie robię trochę za długo 😅 to ciasto planuję dzisiaj zrobić po raz pierwszy
PolubieniePolubienie
12 sierpnia 2020 at 13:28
Ja wolę piec ciasta z owocami z grzałką góra-dół i raczej dolna część piekarnika.
PolubieniePolubienie