Moja malutka córeczka kończy lada chwila trzy lata więc jesteśmy w szale imprez urodzinowych – za nami pierwsza, rodzinna i oczywiście głównym clue programu był tort. Ale nie jakikolwiek, bo dostałam od Łucji precyzyjne zamówienie, że tort musi być malinowy i  oczywiście różowy. Pomogły jak zwykle mojewypieki.com i tak powstało to przepyszne ciasto łączące mega czekoladowy blat (wilgotny jak w dobrym brownie) i lekką malinową piankę.

Co będzie potrzebne:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki (ok 310 ml)
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – dzięki temu unikniecie ryzyka zakalca.

W garnku roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na około 2 minuty do jej rozpuszczenia. Dodać przesiane kakao, wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Jajka ubić z cukrem ba jasną masę. Dodać ekstrakt waniliowy i ciągle ubijając dodać wystudzoną masę czekoladową. Następnie partami na zmianę dodawać jogurt z suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia składników (ja zrobiłam to mikserem na niskich obrotach).

Okrągła formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać ciasto do formy, wyrównać.

Piec w 170°C przez ok 25-30 minut do tzw.suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do calkowitego wystudzenia.

Na piankę malinową:

  • 650 g malin (świeżych lub mrożonych – bez rozmrażania)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 470 ml śmietanki kremówki
  • 200 g malin świeżych lub mrożonych do zatopienia w piance

650 g malin umieścić z cukrem w garnku i podgrzewać do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Przetrzeć przez sitko, nasionka wyrzucić. Puree malinowe z powrotem zagotować, zdjąć z palnika i wmieszać galaretkę do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać puree z malin i delikatnie ale dokladnie wymieszać. Dodać dodatkowe 200 g malin i delikatnie wymieszać.

Masę wylać na wystudzony blat i schłodzić minimum 4 godziny w lodówce.

Przed podaniem można ozdobić polewą czekoladową (30 ml kremówki i 30 g gorzkiej czekolady razem podgrzać w garnku do rozpuszczenia) i małymi kawałkami malin.



Reklamy