Moja malutka córeczka kończy lada chwila trzy lata więc jesteśmy w szale imprez urodzinowych – za nami pierwsza, rodzinna i oczywiście głównym clue programu był tort. Ale nie jakikolwiek, bo dostałam od Łucji precyzyjne zamówienie, że tort musi być malinowy i oczywiście różowy. Pomogły jak zwykle mojewypieki.com i tak powstało to przepyszne ciasto łączące mega czekoladowy blat (wilgotny jak w dobrym brownie) i lekką malinową piankę.
Co będzie potrzebne:
- 1 i 1/4 szklanki mąki (ok 310 ml)
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki kakao
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – dzięki temu unikniecie ryzyka zakalca.
W garnku roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na około 2 minuty do jej rozpuszczenia. Dodać przesiane kakao, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Jajka ubić z cukrem ba jasną masę. Dodać ekstrakt waniliowy i ciągle ubijając dodać wystudzoną masę czekoladową. Następnie partami na zmianę dodawać jogurt z suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia składników (ja zrobiłam to mikserem na niskich obrotach).
Okrągła formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać ciasto do formy, wyrównać.
Piec w 170°C przez ok 25-30 minut do tzw.suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do calkowitego wystudzenia.
Na piankę malinową:
- 650 g malin (świeżych lub mrożonych – bez rozmrażania)
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 470 ml śmietanki kremówki
- 200 g malin świeżych lub mrożonych do zatopienia w piance
650 g malin umieścić z cukrem w garnku i podgrzewać do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Przetrzeć przez sitko, nasionka wyrzucić. Puree malinowe z powrotem zagotować, zdjąć z palnika i wmieszać galaretkę do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać puree z malin i delikatnie ale dokladnie wymieszać. Dodać dodatkowe 200 g malin i delikatnie wymieszać.
Masę wylać na wystudzony blat i schłodzić minimum 4 godziny w lodówce.
Przed podaniem można ozdobić polewą czekoladową (30 ml kremówki i 30 g gorzkiej czekolady razem podgrzać w garnku do rozpuszczenia) i małymi kawałkami malin.
Skomentuj