Jak coś tak prostego może być tak pyszne? Idealne połączenie smaków na ekspresowej tarcie (niech żyje gotowe ciasto francuskie), która może być świetną przystawką na imprezie albo daniem obiadowym dla całej rodziny. Buraki mogą być pieczone lub gotowane (i znowu niech żyje lenistwo i ugotowane i obrane buraki z Lidla). Rada: jeśli nie chcecie by ciasto francuskie Wam zanadto urosło podczas pieczenia trzeba je wyjąć z lodówki co najmniej pół godziny wcześniej.

Co będzie potrzebne:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 spore buraki ugotowane lub upieczone
  • 3 szalotki
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • pół łyżki masła klarowanego
  • 100 g gorgonzoli
  • ćwierć ananasa
  • łyżeczka czarnuszki
  • 60 g mozzarelli

Wykonanie:

Szalotki pokroić w piórka i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać brązowy cukier, podgrzewać na niedużym ogniu do rozpuszczenia i dodać balsamico. Chwilę poddusić aż płyn trochę odparuje.

Arkusz ciasta francuskiego rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto nałożyć skarmelizowane szalotki. Buraki pokroić na cienkie plastry (ok 0,5 cm) i ułożyć gęsto na cieście, tak by na siebie trochę nachodziły. Ananasa pokroić  na nieduże kawałki i rozłożyć na burakach. Gorgonzolę i mozzarellę porwać na mniejsze kawałki i posypać tartę.

Na koniec posypać wszystko czarnuszką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 -25 minut, aż ciasto się zrumieni.

img_20170127_172904_899

img_20170127_172813_268

img_20170127_172725_428