Szybkie, sycące danie, zapiekane w naczyniu żaroodpornym – można przygotować jedną dużą porcję lub dla każdego przyszykować oddzielną, w niedużych kokilkach. Takie danie oprócz obiadu może być fajną ciepłą przystawką na imprezie. Przepis z małymi modyfikacjami z magazynu Kuchnia.

Co będzie potrzebne:

– 6 ziemniaków

– 8 plastrów szynki długodojrzewającej

– 250 ml jogurtu

– 80 g startego cheddara

– 2 jajka

– suszone płatki chilli

– gałązka rozmarynu

– masło

– oliwa

– sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i gotować ok 20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cząstki ziemniaków na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

 Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć plastrami szynki. Na niej ułożyć ziemniaki i polać mieszaniną jogurtu, startego cheddara i pieprzu. Delikatnie rozbić na wierzch jajka i posypać płatkami chilli. 

Wstawić  do większej brytfanki wypełnionej wodą sięgającą do połowy wysokości naszego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać ok 20 minut aż jajka się zetną. Posypać posiekanym rozmarynem.