Szybkie, sycące danie, zapiekane w naczyniu żaroodpornym – można przygotować jedną dużą porcję lub dla każdego przyszykować oddzielną, w niedużych kokilkach. Takie danie oprócz obiadu może być fajną ciepłą przystawką na imprezie. Przepis z małymi modyfikacjami z magazynu Kuchnia.
Co będzie potrzebne:
– 6 ziemniaków
– 8 plastrów szynki długodojrzewającej
– 250 ml jogurtu
– 80 g startego cheddara
– 2 jajka
– suszone płatki chilli
– gałązka rozmarynu
– masło
– oliwa
– sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i gotować ok 20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cząstki ziemniaków na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć plastrami szynki. Na niej ułożyć ziemniaki i polać mieszaniną jogurtu, startego cheddara i pieprzu. Delikatnie rozbić na wierzch jajka i posypać płatkami chilli.
Wstawić do większej brytfanki wypełnionej wodą sięgającą do połowy wysokości naszego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać ok 20 minut aż jajka się zetną. Posypać posiekanym rozmarynem.
Skomentuj