Prosty przepis na idealne nadzienie do ryby, które wyniesie ją na wyżyny kulinarne. Ja użyłam pstrąga, ale można zastąpić go inną rybą o delikatnym mięsie. Nadmiarem nadzienia można posypać z wierzchu rybę – zapieczone stworzy aromatyczną skorupkę. Dzięki nadzieniu mięso będzie aromatyczne i cudownie przejdzie wszystkimi smakami. W ten sam sposób można przygotować też filety rybne składając je po dwa, skórą na wierzch.
Co będzie potrzebne:
– 2 pstrągi
– kromka chleba lub bułki, najlepiej lekko czerstwe
– ząbek czosnku
– skórka starta z cytryny
– garść liści świeżej mięty
– 20 g migdałów zmielonych lub drobno posiekanych
– 3 łyżki oliwy
Na sałatkę z pomidorów:
– 3 pomidory
– pół ząbka wyciśniętego czosnku
– kilka liści świeżej bazylii
– pół łyżeczki miodu (w sezonie gdy są słodkie pomidory można pominąć)
– łyżeczka octu balsamicznego
– łyżka oliwy
– sól, pieprz
Wykonanie:
W malakserze rozdrobnić chleb, ząbek czosnku oraz miętę i wymieszać z migdałami, skórką z cytryny i oliwą.
Pstrągi posolić, nadziać farszem, ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, posypać resztą nadzienia.
Piec około 25 minut w temperaturze 200°C.
Pomidory pokroić na kawałki, przełożyć do miski, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, miodem, balsamico i oliwą. Posypać porwanymi listkami bazylii i wymieszać.
Skomentuj