Prosty przepis na idealne nadzienie do ryby, które wyniesie ją na wyżyny kulinarne. Ja użyłam pstrąga, ale można zastąpić go inną rybą o delikatnym mięsie. Nadmiarem nadzienia można posypać z wierzchu rybę – zapieczone stworzy aromatyczną skorupkę. Dzięki nadzieniu mięso będzie aromatyczne i cudownie przejdzie wszystkimi smakami. W ten sam sposób można przygotować też filety rybne składając je po dwa, skórą na wierzch.

Co będzie potrzebne:

– 2 pstrągi

– kromka chleba lub bułki, najlepiej lekko czerstwe

– ząbek czosnku

– skórka starta z cytryny

– garść liści świeżej mięty

– 20 g  migdałów zmielonych lub drobno posiekanych

– 3 łyżki oliwy

Na sałatkę z pomidorów:

– 3 pomidory

– pół ząbka wyciśniętego czosnku

– kilka liści świeżej bazylii

– pół łyżeczki miodu (w sezonie gdy są słodkie pomidory można pominąć)

– łyżeczka octu balsamicznego

– łyżka oliwy

– sól, pieprz

Wykonanie:

W malakserze rozdrobnić chleb, ząbek czosnku oraz miętę i wymieszać z migdałami, skórką z cytryny i oliwą.

Pstrągi posolić, nadziać farszem, ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, posypać resztą nadzienia.

Piec około 25 minut w temperaturze 200°C.

Pomidory pokroić na kawałki, przełożyć do miski, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, miodem, balsamico i oliwą. Posypać porwanymi listkami bazylii i wymieszać.

Reklamy