Prosty przepis na idealne nadzienie do ryby, które wyniesie ją na wyżyny kulinarne. Ja użyłam pstrąga, ale można zastąpić go inną rybą o delikatnym mięsie. Nadmiarem nadzienia można posypać z wierzchu rybę – zapieczone stworzy aromatyczną skorupkę. Dzięki nadzieniu mięso będzie aromatyczne i cudownie przejdzie wszystkimi smakami. W ten sam sposób można przygotować też filety rybne składając je po dwa, skórą na wierzch.
Co będzie potrzebne:
- 2 pstrągi
- kromka chleba lub bułki, najlepiej lekko czerstwe
- 1 ząbek czosnku
- skórka starta z cytryny
- garść liści świeżej mięty
- 20 g migdałów zmielonych lub drobno posiekanych
- 3 łyżki oliwy
Na sałatkę z pomidorów:
- 3 pomidory
- 1/2 ząbka wyciśniętego czosnku
- kilka liści świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki miodu (w sezonie gdy są słodkie pomidory można pominąć)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
W malakserze rozdrobnić chleb, ząbek czosnku oraz miętę i wymieszać z migdałami, skórką z cytryny i oliwą.
Pstrągi posolić, nadziać farszem, ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, posypać resztą nadzienia.
Piec około 25 minut w temperaturze 200°C.
Pomidory pokroić na kawałki, przełożyć do miski, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, miodem, balsamico i oliwą. Posypać porwanymi listkami bazylii i wymieszać.
Skomentuj