Prosty przepis na idealne nadzienie do ryby, które wyniesie ją na wyżyny kulinarne. Ja użyłam pstrąga, ale można zastąpić go inną rybą o delikatnym mięsie. Nadmiarem nadzienia można posypać z wierzchu rybę – zapieczone stworzy aromatyczną skorupkę. Dzięki nadzieniu mięso będzie aromatyczne i cudownie przejdzie wszystkimi smakami. W ten sam sposób można przygotować też filety rybne składając je po dwa, skórą na wierzch.

Co będzie potrzebne:

  • 2 pstrągi
  • kromka chleba lub bułki, najlepiej lekko czerstwe
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka starta z cytryny
  • garść liści świeżej mięty
  • 20 g migdałów zmielonych lub drobno posiekanych
  • 3 łyżki oliwy

Na sałatkę z pomidorów:

  • 3 pomidory
  • 1/2 ząbka wyciśniętego czosnku
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki miodu (w sezonie gdy są słodkie pomidory można pominąć)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

W malakserze rozdrobnić chleb, ząbek czosnku oraz miętę i wymieszać z migdałami, skórką z cytryny i oliwą.

Pstrągi posolić, nadziać farszem, ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, posypać resztą nadzienia.

Piec około 25 minut w temperaturze 200°C.

Pomidory pokroić na kawałki, przełożyć do miski, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, miodem, balsamico i oliwą. Posypać porwanymi listkami bazylii i wymieszać.