Moja miłość do Lidla rośnie z każdym nowym gatunkiem ryby, który się pojawia w ich chłodniach. Sum, którego dzisiaj Wam polecam ma smak trochę podobny do karpia, dlatego może być jego ciekawym zamiennikiem na wigilijnym stole. Szczególnie gdy podamy go z pysznym sosem winno-rodzynkowym. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki „Ryby są super” z Lidla z 2015 roku.

Co będzie potrzebne:

– 500 g filetów z suma 

– sól, pieprz

– 1,5 łyżki mąki do obtoczenia

– masło klarowane

Na sos:

– 100 g rodzynek

– 150 ml czerwonego wytrawnego wina

– 2 łyżki masła klarowanego

– 2 szalotki

– 20 g suszonej żurawiny

– 100 ml wiśniówki

– szczypta imbiru w proszku

– 2 łyżki miodu

– łyżeczka mąki ziemniaczanej

– łyżeczka soku z cytryny

– 1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Rodzynki przepłukać, osuszyć, zalać winem i odstawić na minimum godzinę. Następnie odsączyć, zostawiając wino.

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić szalotki pokrojone w piórka, dodać odsączone rodzynki i żurawinę. Zalać wiśniowką i od razu podpalić.

Flambirować do momentu aż wypalą się opary alkoholu a płyn się zredukuje, lekko ruszając patelnią.

Dodać imbir i miód i chwilę poddusić.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i sokiem z cytryny, wlać na patelnię i gotować aż sos zgęstnieje.

Filety z ryby umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje. Przyprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron na maśle klarowanym, aż ryba będzie rumiana.