Moja miłość do Lidla rośnie z każdym nowym gatunkiem ryby, który się pojawia w ich chłodniach. Sum, którego dzisiaj Wam polecam ma smak trochę podobny do karpia, dlatego może być jego ciekawym zamiennikiem na wigilijnym stole. Szczególnie gdy podamy go z pysznym sosem winno-rodzynkowym. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki „Ryby są super” z Lidla z 2015 roku.
Co będzie potrzebne:
– 500 g filetów z suma
– sól, pieprz
– 1,5 łyżki mąki do obtoczenia
– masło klarowane
Na sos:
– 100 g rodzynek
– 150 ml czerwonego wytrawnego wina
– 2 łyżki masła klarowanego
– 2 szalotki
– 20 g suszonej żurawiny
– 100 ml wiśniówki
– szczypta imbiru w proszku
– 2 łyżki miodu
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
– łyżeczka soku z cytryny
– 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Rodzynki przepłukać, osuszyć, zalać winem i odstawić na minimum godzinę. Następnie odsączyć, zostawiając wino.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić szalotki pokrojone w piórka, dodać odsączone rodzynki i żurawinę. Zalać wiśniowką i od razu podpalić.
Flambirować do momentu aż wypalą się opary alkoholu a płyn się zredukuje, lekko ruszając patelnią.
Dodać imbir i miód i chwilę poddusić.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i sokiem z cytryny, wlać na patelnię i gotować aż sos zgęstnieje.
Filety z ryby umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje. Przyprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron na maśle klarowanym, aż ryba będzie rumiana.
Skomentuj