Kolejna wariacja na temat surówki z marchewki – tym razem z aromatycznym curry. Możecie użyć gotowej przyprawy lub stworzyć własną mieszankę – ja użyłam takiej.
Co będzie potrzebne:
– 4 średnie marchewki
– 2 łyżeczki curry
– 2 cm kawałek imbiru
– skórka z połowy cytryny
– 2 łyżki soku z cytryny
– łyżka oleju sezamowego
– pół łyżeczki płynnego miodu
– łyżka oliwy
– kilka gałązek świeżej kolendry
– garść posiekanych orzechów (u mnie nerkowce ale mogą być też ziemne)
Wykonanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, na średnich oczkach.
Imbir zetrzeć na drobnej tarce lub dokładnie posiekać. Wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, przyprawą curry, miodem, olejem i oliwą (można to zrobić w małym słoiczku który należy energicznie potrząsnąć).
Marchewkę wymieszać z posiekaną kolendrą i orzechami i polać orientalnym dressingiem. Zostawić na około pół godziny by smaki się przegryzły.
Skomentuj