Sezon na szapargi uważamy za otwarty 🙂 Zaczęliśmy od zielonych, których nie trzeba obierać (wystarczy odłamać zdrewniałe końce) więc mogą być daniem last minute. I choć szparagi są tak dobre, że moglibyśmy jeść je same, to w połączeniu z łososiem można szybko wyczarować danie premium.
Co będzie potrzebne:
– pęczek zielonych szparagów
– 400 g filet z łososia
– łyżeczka wędzonej papryki
– 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 gałązki rozmarynu drobno posiekane (same listki)
– kawałek papryczki chilli posiekanej
– pół łyżeczki płynnego miodu
– szczypta soli
– 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Od szparagów oderwać zdrewniałe końcówki. Blachę w piekarniku wysmarować oliwą. Filety z łososia posypać wędzoną papryką i posmarować musztardą. Szparagi i rybę ułożyć obok siebie na blasze (warzywa skropić odrobiną oliwy i oprószyć solą) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok 15 minut, w połowie czasu przekładając szparagi na drugą stronę. W tym czasie przygotować dressing: wymieszać sok z cytryny, miód, rozmaryn, chilli, sól i oliwę (można to zrobić w małym słoiku potrząsając nim energicznie). Na talerzu ułożyć szparagi, na nich położyć rybę, po czym wszystko obficie polać dressingiem.
Skomentuj