Co zrobić gdy kawałek mięsa, który kupiliśmy okazał się za bardzo przerośnięty tłuszczem? Wystarczy go zmielić (lub posiekać) i zrobić burgery. Ja w ten sposób przerobiłam steki jagnięce, ale możecie użyć innego mięsa (tak, chudego też). Moje burgery trafiły do bułki posmarowanej pikantnym hummusem, którą dodatkowo wypełniłam pieczonymi pieczarkami i chrupiącą czerwoną papryką.
Co będzie potrzebne:
– 300 g jagnięciny (lub wołowiny, wieprzowiny) zmielonej lub posiekanej
– skórka starta z połowy cytryny
– pół łyżeczki kuminu
– łyżeczka wędzonej papryki
– garść pistacji, z grubsza posiekanych
– kilka gałązek świeżej kolendry
– oliwa
Wykonanie:
Mięso wymieszać z przyprawami, posiekanymi pistacjami, skórką cytrynową i posiekaną kolendrą. Dodać oliwę i formować burgery.
Smażyć na grillu lub patelni grillowej lub piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10-15 minut.
Skomentuj