Delikatne i aromatyczne pieczone kotlety z łososia, które można podać w bułce jak klasyczne burgery, ale są też świetne solo. Wszystko dzięki dodatkowi ryżu, który sprawia, że są bardzo sycące. Burgery są przyprawione orientalnie lecz jeśli nie przekonuje Was taka mieszanka smaków zapraszam na delikatniejszą wersję z kaszą jaglaną: klik.

Co będzie potrzebne :

– 50 g ugotowanego ryżu
– 200 g łososia
– 2 cm kawałek imbiru
– kawałek trawy cytrynowej
– pół czerwonej cebuli
– łyżeczka przyprawy pięć smaków
– pół łyżeczki kurkumy
– pół łyżeczki białego pieprzu
– 3 suszone morele
– 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
– jajko

Wykonanie:

Posiekać imbir, trawę cytrynową, kolendrę, morele i cebulę. Łososia bez skóry i ości pokroić na mniejsze kawałki – posiekać bardzo drobno (np. w maakserze) lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z ryżem, przyprawami i jajkiem. Masa wyjdzie dość luźna – nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 20 minut, przekładając burgery w połowie czasu na drugą stronę.
Można podać z jogurtem wymieszanym z harissą.

image