Jeśli lubicie masło orzechowe to pokochacie te serniczki. Same w sobie nie są słodkie, dlatego idealnie komponują się z solonym karmelem. Jeśli jeszcze wliczycie białą czekoladę, która znajduje się w środku będziecie mieli najlepsze połączenie smaków EVER 😉 Z podanego przepisu możecie zrobić ok 20 mini serniczków lub jeden duży w formie o średnicy 22 cm (czas w piekarniku wydłużamy dwukrotnie).

Co będzie potrzebne :

– 230 g masła orzechowego nie słodzonego (np. domowego)
– 750 g sera do serników (ja bardzo lubię Pilos z Lidla) lub twarogu dwukrotnie zmielonego
– 125 g mascarpone
– 6 łyżek syropu z agawy
– 3 jajka
– łyżeczka esencji waniliowej
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 70 g białej czekolady (drobno posiekanej lub w płatkach)
– solony karmel z tego przepisu (z połowy składników)

Wykonanie :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić ser, mascarpone, jajka, mąkę, syrop z agawy i esencję waniliową. Zmiksować tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzać masy. Dodać czekoladę i wymieszać.
Przełożyć do blachy na 12 muffinek wyłożonej papilotkami (będziemy piec w dwóch turach). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 30 minut  – wierzch serniczków powinien być ścięty i sprężysty. W tortownicy 22 cm piec około godzinę, najlepiej z  kąpieli wodnej – tortownicę wyłożoną z zewnątrz folią aluminiową wstawić do większej formy wypełnionej wrzącą wodą sięgającą do połowy tortownicy.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Polać wierzch karmelem.

image

Zapisz