Kolejne danie na szybko z łososiem, który zdecydowanie króluje na naszych talerzach wśród ryb. Szaszłyki, które można przygotować na grillu lub w piekarniku, przełożone słodkim ananasem i polane dla równowagi pikantnym sosem na bazie sosu sojowego. Do tego świeża kolendra i ugotowany na sypko ryż i danie premium, którym nie powstydziłaby się restauracja na poziomie, ląduje na Waszym stole.
Co będzie potrzebne :
– 350 g filetu z łososia bez skóry i bez ości
– ćwierć świeżego ananasa
– sól, pieprz, przyprawa pięć smaków
– cebula
– olej sezamowy
– mała szalotka pokrojona na półplasterki
– 2 cm kawałek imbiru startego na tarce
– kawałek papryczki chilli, drobno posiekany
– łyżka brązowego cukru
– łyżka sosu ostrygowego
– 4 łyżki sosu sojowego
– łyżeczka soku z limonki
– kilka gałązek świeżej kolendry
Wykonanie :
Łososia pokroić w 2,5-3 cm kostkę. Ananasa przekroić na pół, a potem na centymetrowe plasterki. Cebulę pokroić na ćwiartki.
Nadziewać zaczynając od kawałka cebuli, następnie przekładać na zmianę łososia i ananasa, kończąc kawałkiem cebuli. Przyprawić szaszłyki solą, pieprzem i przyprawą pięć smaków, polać odrobiną oleju sezamowego.
Piekarnik nagrzać do 200° C.
Gdy piekarnik się nagrzewa w garnku rozgrzać łyżkę oleju sezamowego i zeszklić imbir, chilli i szalotkę. Dodać brązowy cukier, skarmelizować, wlać sos ostrygowy i sojowy oraz sok z limonki. Gotować na małym ogniu aż sos się zredukuje o połowę (około 10-15 minut)
Szaszłyki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10-15 minut w połowie przekrecając na drugą stronę. W tym samym czasie ugotować ryż.
Na talerze nakładać ryż, na nim ułożyć szaszłyki, polać je sosem i posypać posiekaną kolendrą.
Skomentuj