Delikatne i chude mięso królika najlepiej wychodzi gdy podczas pieczenia jest zanurzone w płynie – dzięki sosom jest nie tylko miękkie i soczyste, ale również genialnie przechodzi smakami.
Tym razem przepis, który znalazłam na BBC Food, a pochodzący z Bałkanów. W sezonie używamy świeżych pomidorów, ale o tej porze roku najlepiej użyć krojonych z puszki.

Co będzie potrzebne :

– królik podzielony na kawałki
– 2 łyżki balsamico
– 2 liście laurowe
– oliwa
– 100 ml czerwonego wytrawnego wina
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
– laska cynamonu
– łyżka przecieru pomidorowego
– łyżeczka suszonego oregano
– 3 pokrojone w kostkę pomidory (lub ok 250 ml pomidorów z puszki)
– 200 ml gorącego bulionu z kurczaka
– 5 szalotek, obranych i zostawionych w całości
– sól, pieprz

Wykonanie:

Kawałki królika polać octem balsamicznym, dodać liście laurowe i odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
Po tym czasie w naczyniu żaroodpornym rozgrzać oliwę i smażyć mięso aż będzie rumiane każdej strony.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 160° C.
Do mięsa dodać liście laurowe pozostałe z marynaty, ziele angielskie, cynamon, czosnek i wino, doprowadzić do wrzenia. Dodać bulion, przecier, pomidory i oregano. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić pod przykryciem do piekarnika i piec przez minimum 1 godzinę aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec pieczenia przygotować szalotki. Na patelni, na rozgrzanej oliwie smażyć całe cebulki, obracając, by równo się skarmelizowały i zmiękły. Dodać do zapiekanki, wymieszać i piec razem jeszcze 5 minut, już bez przykrycia.
Podawać z ryżem, makaronem lub ulubioną kaszą.