Tort, który zachwyci Was swoim kwaskowatym cytrynowym smakiem przełamanym słodyczą malin. Można go wykonać o każdej porze roku jeśli macie dostęp do mrożonych malin. Przygotowałam go na imprezę urodzinową Łucji (to już dwa lata 💜) i został okrzyknięty przez rodzinę jednym z najlepszych tortów jakie jedli 🙂
Co będzie potrzebne :
Na biszkopt:
– 5 jajek
– 5 łyżek cukru
– 180 ml mąki (pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej albo orkiszowej)
– 60 ml mąki ziemniaczanej
– 3 czubate łyżki naturalnego kakao
Na przełożenie ciasta:
– 500 ml śmietanki kremówki
– 250 ml mascarpone
– skórka i sok z 2 cytryn (najlepiej nie woskowanych)
– 3 łyżki cukru pudru
– 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
– 3 g agaru
Na nasączenie:
– 50 ml mocnej herbaty
– 25 ml soku z cytryny
Dodatkowo:
– 250 ml kremówki
– łyżka cukru pudru
– łyżka soku z malin
Wykonanie :
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier łyżka po łyżce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka jedno po drugim. Suche składniki przesiać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C na około 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z piekarnika i w formie zrzucić na ziemię z wysokości 40 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia i dopiero zdjąć obręcz z tortownicy. Przekroić na dwa blaty.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, sok i skórkę otartą z cytryn oraz cukier puder. Zmiksować na gładki krem.
Maliny zagotować z odrobiną wody (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy), rozgnieść widelcem. Agar wymieszać z dwiema łyżkami gorącego malinowego musu, dodać do garnka, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze minutę. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia (uwaga, agar bardzo szybko tężeje).
Jeden biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu. Rozsmarować tężejącą galaretkę malinową, na nią nałożyć 2/3 kremu cytrynowego, przykryć drugim blatem. Górny biszkopt nasączyć resztą ponczu, pokryć pozostałym kremem.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać sok z malin i krótko zmiksować, żeby krem równo się zabarwił.
Pokryć boki tortu i udekorować wierzch rozetkami.
Skomentuj