Fasola jest bardzo wartościowym warzywem – zawiera około 10 razy więcej białka niż mięso. Dodatkowo jest cennym źródłem witamin z grupy B, potas, wapń i fosfor. Do zapiekanki możecie wybrać dowolną odmianę fasoli – ja użyłam czerwonej, która zawiera cynk, ważny przy budowaniu odporności. Inspiracją był przepis z kanału FoodTube Jamiego Olivera.
Co będzie potrzebne (na 4-6 porcji) :
– 2 puszki fasoli (po 400 ml)
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– papryczka chilli
– czerwona papryka
– trzy gałązki rozmarynu (same listki, posiekane)
– łyżeczka suszonego tymianku
– łyżeczka wędzonej papryki
– 150 ml passaty pomidorowej
– oliwa
– 6 dużych ziemniaków
– dwie łyżki masła
– 50 ml mleka
– pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
– 50 g startego sera (u mnie chedar)
– 20 g startego parmezanu
Wykonanie :
Na oliwie podsmażyć ok 8 minut posiekane cebulę, czosnek, chilli i pokrojoną w kostkę paprykę.
Dodać przyprawy, krótko przesmażyć, dodać odsączoną fasolę oraz passatę. Dusić 5-10 minut.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i zostawić do odparowania. Następnie dodać masło, mleko, utłuc na puree. Przyprawić gałką, dodać 2/3 startego sera wymieszać.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę fasoli. na to równą warstwę puree, posypać resztą sera oraz parmezanem.
Zapiekać ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 175° C.
Skomentuj