Moussaka to tradycyjne danie kojarzone głownie z Grecją, ale tak naprawdę popularne w wielu krajach na Bałkanach. Są też różne sposoby jej przygotowania – bazą jest mięso (wołowina lub jagnięcina) z dodatkiem ziemniaków lub bakłażana albo obu tych składników. Grecka wersja zakłada sos beszamelowy, za którym nie przepadam więc zmieniłam go na trochę lżejszą wersję na bazie jogurtu.
Co będzie potrzebne :
– 500 g mielonego mięsa wołowego (lub jagnięcego)
– 6 średnich ziemniaków
– bakłażan
– cebula
– 3 ząbki czosnku
– łyżeczka cynamonu
– łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
– pół łyżeczki kuminu
– łyżeczka suszonego oregano
– 100 ml czerwonego wytrawnego wina
– 5 suszonych pomidorów
– 250 ml passaty pomidorowej
– 150 ml naturalnego jogurtu
– jajko
– 50 g parmezanu
– oliwa / masło klarowane
Wykonanie :
Ziemniaki obrać i pokroić na ok centymetrowe plasterki. Bakłażana gotować w całości na parze przez około 30 minut. Na 10 minut przed końcem dorzucić ziemniaki.
Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy lub masła klarowanego, dodać przyprawy (oprócz oregano), chwilę przesmażyć. Dodać mięso mielone, rozbić łyżką na mniejsze kawałki i smażyć ok 5 minut. Dodać dobro posiekane suszone pomidory oraz wino, dusić aż płyn całkowicie odparuje. Wlać passatę i dusić jeszcze ok 10 minut.
Bakłażana ostudzić i pokroić na ok 1 cm plastry.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ziemniaki, polać oliwą i posypać oregano. Na to nałożyć mięso, na wierzchu układając plastry bakłażana.
Wymieszać jogurt z jajkiem i startym parmezanem.
Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 175° C przez około 30 minut, na ostatnie 10 minut zdejmując pokrywkę.
Skomentuj