Kolejna odsłona jednej z naszych ulubionych zup – dyniowej. Tym razem z dodatkiem słodkiej kukurydzy, której część miksujemy na krem a resztę wrzucamy w postaci ziarenek do zupy. Łucja zjadła trzy porcje zagryzając domowymi nachosami z tego przepisu

Co będzie potrzebne :

– dynia o wadze ok 1,5 kg (użyłam piżmowej)
– 2 kolby ugotowanej kukurydzy  (lub dwie puszki)
– 700 ml bulionu warzywnego
– łyżeczka wędzonej papryki
– pół łyżeczki mielonego kardamonu
– szczypta suszonego chilli w płatkach

Wykonanie :

Dynię przekroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki, wyjąć gniazda nasienne i wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 175° C na około 45 minut (aż zmięknie). Obrać ze skóry (odmianę hokaido zostawiamy ze skórą – jest jadalna) i zmiksować na krem z połową kukurydzy i bulionem. Przelać do garnka, dodać przyprawy i resztę kukurydzy. Zagotować krótko. Świetnie smakują z nachosami.
image