Bardzo lubię jeść rękoma, więc nie dziwne, że to ciasto mi podpasowało – wszak nie używa się noża do krojenia na porcje, a odrywa się „kromki”. Cała magia poleca na odpowiednim pokrojoniu wyrośniętego ciasta i ułożenia go w keksówce. Moje ciasto jest cynamonowe, ale można zrobić też wersję cytrynową lub pomarańczową. Przepis pochodzi z Moich wypieków .
Co będzie potrzebne :
– 55 g masła
– 80 ml mleka (może być roślinne)
– 60 ml wody
– 2 jajka
– 50 g cukru
– 700 ml mąki (2 i 3/4 szklanki)
– szczypta soli
– 9 g drożdży suszonych
Dodatkowo :
– 50 g rozpuszczonego masła
– 5 łyżek cukru trzcinowego
– łyżka cynamonu (lub 3 łyżki startej skórki z cytryny lub pomarańczy)
Wykonanie:
Masło rozpuścić, dodać mleko i podgrzać. Dolać wodę i zostawić do przestudzenia, następnie dodać wanilię.
Dwie szklanki mąki wymieszać z cukrem, drożdżami i solą w misce miksera. Dolać masło wymieszać z mlekiem, wyrabiać mikserem z hakiem dodając jajka po jednym. Dodać pozostałą mąkę i jeszcze chwilę wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące). Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (około godzinę). Jeśli używacie maszyny do chleba należy wrzucić wszystkie składniki w kolejności: płynne, suche i drożdże i nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, krótko wyrobić i rozwałkować na placek 50×30 cm. Masło rozpuścić i pędzlem posmarować powierzchnię ciasta. Następnie pokroić na 5 pasów o wymiarach 10×30 cm i układać jeden na drugim posypując każdy kawałek łyżką cukru wymieszaną z cynamonem (lub skórką).
Teraz znowu należy pokroić nasze ciasto na sześć kawałków o szerokości ok 5 cm i ułożyć na sztorc w keksówce wysmarowanej masłem.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180° C. Piec ciasto ok 30 minut. Przestudzić 15 minut i wyjąć z formy.
Skomentuj