To już drugi przepis na ciasto marchewkowe na moim blogu (przepis na korzenne ciasto znajdziecie tu. I warto było szukać, bo jednak ta wersja jeszcze bardziej mi pasuje – jest mniej słodka (dwa razy mniej cukru!) oraz delikatniejsza, bo na maśle, a nie na oleju. Przepis pochodzi z książki „My little french kitchen ” Rachel Khoo.

Co będzie potrzebne :

– 160 g miękkiego masła
– 130 g brązowego cukru nierafinowanego
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka imbiru
– 0,5 łyżeczki kardamonu
– skórka starta z pomarańczy
– łyżeczka soli
– 400 g marchewki, startej na grubych oczkach
– 125 ml jogurtu naturalnego
– 4 jajka
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Wykonanie:

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, przyprawami i skórką z pomarańczy. Dalej miksując dodawać jajka, jedno po drugim. Dodać jogurt i startą marchewkę, zmiksować do połączenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta – wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach.

Ciasto można piec zarówno w standardowej okrągłej formie jak i w foremkach do muffinków.

Dno formy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem (formę na muffinki wyłożyć papilotkami) . Przełożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 ° C na około godzinę (muffinki będą się piekły krócej – ok 35-40 minut), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie na około 20 minut, przełożyć na kratkę do wystudzenia.