Rozgrzewające danie dla wielbicieli ostrych smaków – długo duszone, z sycącą fasolą (świetne będzie też z ciecierzycą lub kukurydzą). Nie wymaga dużo pracy, nie brudzimy wielu naczyń – po prostu posiłek idealny 🙂

Co będzie potrzebne :

– cebula
– 2 ząbki czosnku
– pół papryczki chilli (w zależności od ostrości można dać mniej lub więcej)
– łyżeczka kuminu
– łyżeczka cynamonu
– średnia marchewka
– 300 ml czerwonej fasoli z puszki
– 300 ml passaty pomidorowej
– 250 g wołowego mięsa mielonego
– łyżka octu balsamicznego
– sól, pieprz, oliwa
– ewentualnie dodatkowo: 200 ml ciecierzycy z puszki, 150 ml kukurydzy z puszki (dajemy wtedy mniej fasoli)

Wykonanie :

Cebulę, czosnek i chilli drobno posiekać. Zeszklić na oliwie, dodać kumin i cynamon i chwilę przesmażyć. Dodać marchewkę pokrojoną na cienkie plasterki, osączona fasolę (ciecierzycę, kukurydzę) i dusić około 7 minut na średnim ogniu. Wlać passatę (butelkę lub puszkę opłukać wodą i też wlać), dodać mięso i dokładnie je rozmieszać po całej patelni, żeby nie tworzyło zbitych brył. Wlać balsamico, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Podawać z ryżem.

image