Efektowny, ale zarazem prosty deser – w sam raz gdy wpadają z niezapowiedzianą wizytą goście (u mnie odwiedziny teściowej w środku tygodnia). Wystarczy mieć w lodówce arkusz gotowego ciasta francuskiego i parę minut wolnego.

Co będzie potrzebne :

– arkusz ciasta francuskiego
– 2 jabłka
– sok z połowy cytryny
– 6 łyżeczek dżemu (u mnie malinowy, ale może być inny, np. pomarańczowy lub morelowy)

Wykonanie :

Jabłka przekroić na pół i wydrążyć.
Pokroić na bardzo cienkie plasterki, skropić cytryną.

image

Żeby uniknąć łamania jabłek podczas zwijania róży należy je chwilę podgrzać by zmiękły – w mikrofali lub w piekarniku pod przykryciem.

image

Ciasto delikatnie rozwałkować, pokroić na 6 pasków. Każdy pasek posmarować dżemem, ułożyć na górnej połowie jabłka skórkami do góry, przykryć dolną częścią ciasta i zwijać w ślimaki.

image

image

Przełożyć gotowe rulony do foremek na muffinki. Piec około 45-50 minut w temperaturze 160° C.

image