Królik i jabłka bardzo się lubią. Jest to jedno z klasycznych połączeń, u mnie dodatkowo wzmocnione jabłkowym cydrem, który powoduje że mięso podczas pieczenia nie wysycha i dodaje mu słodkawego smaku. To danie wspaniale się komponuje z puree z ziemniaków i selera.

Co będzie potrzebne :

– tuszka królika bez podrobów
– 3 jabłka
– 300 ml cydru
– zioła: tymianek, majeranek, rozmaryn  (świeże lub suszone)
– oliwa
– 4 ziemniaki
– nieduży seler
– 3 łyżki mleka
– 1 łyżka masła

Wykonanie :

Królika podzielić na części, odłożyć żeberka i kręgosłup gdzie jest niedużo mięsa (można je wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę).
Przyprawić mięso ziołami i obsmażyć w naczyniu żaroodpornym na rozgrzanej oliwie. Zdjąć naczynie z ognia, dodać jabłka (obrane i pokrojone na ćwiartki), wlać cydr. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C na około godzinę, co 15-20 minut polewając mięso sosem.
Gdy mięso będzie już gotowe wyjąć naczynie z piekarnika, odłożyć królika na bok wraz z czterema kawałkami jabłka, a resztę sosu zblendować.
Ziemniaki i seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dodać mleko i masło, utłuc lub zblendować na gładkie puree.

Reklamy