Małżonek przyniósł z zakupów buraki z żądaniem aby powstała z nich salatka 🙂 Dodatkowym warunkiem miała być obecność kolendry. Zadanie w sumie łatwe, ale ponieważ już nie wybierałam się do sklepu musiałam korzystać z tego co było w domu. Szybkie poszukiwania w internecie i znalazłam przepis idealny na stronie Smakoterapii. Bardzo fajne połączenie smaków sprawiło, że sałatka ta na pewno trafi do naszego stałego repertuaru.

Co będzie potrzebne :

– 3 buraki
– 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
– pół małej cebuli
– ząbek czosnku
– mały pęczek kolendry
– 1/2 łyżeczki kuminu
– łyżeczka miodu lub syropu klonowego
– 2 łyżeczki balsamico
– łyżka oliwy

Wykonanie :

Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec w 200° C przez ok 1,5 godziny. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać ze skóry  (będzie bardzo łatwo odchodziła, cienkimi płatami).
Buraki pokroić w kostkę, wymieszać z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, kaszą jaglaną i posiekaną kolendrą. Doprawić miodem, balsamico, kuminem, polać oliwą i zostawić na kilkanaście minut, żeby się „przegryzła”.