W Polsce ciężko dostać dobre, dojrzałe figi. Jednak gdy nie do końca są smaczne na surowo (mało słodkie) całkiem nieźle sprawdzają się po obróbce termicznej 🙂 Zapieczone z serem, polane miodem i doprawione świeżym rozmarynem sprawdzą się jako przystawka na co dzień oraz na małe i duże okazje.

Co będzie potrzebne:

– świeże figi (2 szt na osobę) – 50 g sera (kozi, owczy, może być feta, ale lepszy miękki) – łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego – świeży rozmarynWykonanie:

Figi naciąć z wierzchu na krzyż, nie docinając do końca. W rozcięcie wsadzić ser, posypać posiekanymi listkami rozmarynu. Polać miodem i zapiekać 5 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.

Zapiekane figi podałam z mieszanką sałat i pestkami granatu. Wszystko polałam prostym dressingiem na bazie wyciśniętego ząbka czosnku, łyżeczki miodu, łyżeczki musztardy francuskiej, łyżki balsamico i trzech łyżek oliwy.