Bardzo dobre cynamonowe ciasto na bazie jogurtu i oleju, dzięki któremu jest wilgotne i sycące. U mnie w wersji ze śliwkami, ale można użyć innych owoców (malin, jagód, bananów, brzoskwiń, itp). Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia – nie trzeba nawet używać miksera, wystarczy wymieszać widelcem do połączenia składników. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.

Co będzie potrzebne:

– 300 g mąki- 50 g cukru- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej- 2 łyżeczki cynamonu- 30 ml miodu- 150 ml oleju- 2 duże jajka- 250 ml jogurtu (użyłam greckiego)- 0,7 kg śliwekWykonanie:

W misce wymieszać mokre składniki: jajka, jogurt, olej i miód. Do masy przesiać mąkę, cukier, proszek, sodę i cynamon. Wymieszać widelcem do połączenia składników.

Dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ciasto. Ułożyć na wierzchu śliwki rozcięciami ku górze.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec około 45 minut (do suchego patyczka).

Można posypać cukrem pudrem, ale moim zdaniem ciasto jest już wystarczająco słodkie.

IMG_20120924_202136